Green Field Template

Seosko domaćinstvo "Čardaklije"

„Čardaklije“ su staro seosko domaćinstvo na kojem se živi i radi onako kako su to naši preci radili. Od čardaka, najvišeg objekta u domaćinstvu, u kojem se na tradicionalan način pripremaju razne gastronimske delicije. Detaljnije informacije

Turističke usluge

 

Lokacija etno

 

Gastronomija

 

Cijenovnik

 

Foto galerija

 

Kontakt

 

Etno domaćinstvo "Čardaklije"

.................................................................... ... ... ... .... Galerija....
.

 

Vlasnik objekta: Danijela Radošević/ Zoran                                                       Radošević/ Zdravko Radošević

Vrsta objekta: seosko domaćinstvo

Vrsta ponude: smještaj; hrana i piće

Opremljenost: sobe, pomoćni ležaj sa ložistima za grijanje, kuhinja, igralište, dostupno za kućne ljubimce.

Opis objekta:  Na 30-om kilometru magistralnog puta Bihać-Sarajevo, 12 km od Nacionalnog parka Una, 2 sata od Jadranskog mora i 70 km od Plitvičkih jezera, smješteno je Seosko domaćinstvo „Čardaklije“. Preci današnjih vlasnika, porodice Radošević, doselili su na ovo područje iz Like, ispod Velebita, još u davnom 14. vijeku. Priča kaže da ih je pod južne padine Grmeča ispeo slijepi starješina na slijepom konju, na mjesto gdje potočić Skakavac pada niz liticu i gdje im zapovijedi :“ Ovdje ustavite, ovdje ćemo zakućiti!“ Jedan od trojice braće, 1858. godine, Ilija, odvojio se od ostalih i napravio neobičnu kuću, visoku i vitku. Mještani ovu kuću nazvaše „čardak“, a njene ukućane „Čardaklije“. Otuda potiče naziv ovog seoskog domaćinstva.

Danas, „Čardaklije“ su staro seosko domaćinstvo na kojem se živi i radi onako kako su to naši preci radili. Od čardaka, najvišeg objekta u domaćinstvu, u kojem se na tradicionalan način pripremaju razne gastronimske delicije.
Boja osušenog čaja od šipka, miris soka od zove, ukus pekmeza od šljiva, pravljenih po tradicionalnim recepturama, nekoga će vratiti u djetinjstvo, za nekoga biti prvo iskustvo, a za nas, Vaše domaćine, ponos da imamo predivan prirodni ambijent koji želimo sačuvati i s Vama djeliti.

 

.................