Green Field Template

 

 

Novosti

10.02.2018

Potpisan memorandum o saradnji

 

U Općini Lukavac održan je sastanak sa Unijom za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini (UZOPI), a sastanku su prisustvovali Mirhunisa Zukić ispred Unije, Nedim Zejnilović ispred nevladine organizacije "Bike Tour" i Sena Tahirović kao koordinator ispred Općine Lukavac.

Tema sastanka bila je realizacija projekta razvoja ruralnog (seoskog) turizma «Zajedno učinimo život boljim u BiH». UZOPI kroz ovaj projekat nastoji unaprijediti ruralna područja koja imaju velike mogućnosti za razvoj turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Cilj je da se motiviše i podrži što više osoba koje žive u ruralnim sredinama da se organizovano bave pokretanjem sopstvenog biznisa kroz otvaranje seoskih domaćinstava i da se ukaže na mogućnosti koje nude ruralna područja.

Upitnik za nosioce seoskog domaćinstva

Nosioci domaćinstava i etno sela popunjanjavanjem upitnika definisu svoje ponude i daju saglasnost za besplatno promovisanje svojih turističkih atrakcija na stranici "BH SELO".

image S ciljem razvoja seoskog turizma u Bosni i Hercegovini kroz stranicu "BH SELO" želimo olaksati nosiocima domacinstva da lakse pronadju put do novih posjetilaca, i obratno.

Unošenjem tačnih podataka i dodatnih informacija o Vašem smještaju omogučićete novim turistima da se lakse odluče i pronađu put do Vas. Detaljnije

 

Koristeći dobre prakse i direktni uvid u potrebe, UZOPI zajedno sa ciljnom grupom pokušava kreirati rješenja koja su realna i izvodljiva. Pored očuvanja kulturne baštine, obnove starih kuća, poljoprivrednih objekata, cilj je i zaustaviti iseljavanje stanovništva te podstaći povratak domicilnog stanovništva, sa naglaskom između ostalog, i na proizvodnju zdrave hrane.

U cilju implementacije projekta ruralnog turizma na području općine Lukavac na održanom sastanku je potpisan Memorandum o saradnji između UZOPI i nevladine organizacije za razvoj rekreativno-turističkog biciklizma i zaštitu okoliša Bike Tour Lukavac čiji je predstavnik gospodin Nedim Zejnilović.